Program Våren 2022


PROGRAM VÅREN 2022LARS JANSSON TRIO

Lördag 15 januari 2022

Kl. 15.00

KULTURBAREN

Lars Jansson är jazzpianist, kompositör, arrangör och pedagog. Hans trio har länge varit en av de mest kända jazzgrupperna i Sverige.


1998 nominerades Lars till Danska Jazzparpriset och han blev den första jazzprofessorn i Aarhus, Danmark. Albumet ”Hope” hedrades 2001 i Danmark med en Grammy för ”Bästa internationella album”. Förutom jazzpianotrio har Lars komponerat musik för små jazzgrupper, storband, körer, saxofonkvartetter, träblåskvintetter, stråkkvartetter och kammarorkester.


I eftermiddag får vi lyssna till ett urval av hans utgivna alster och det kommer bli en fröjd för örat! Missa inte denna supertrio!


Lars Jansson - piano

Thomas Fonnesbaek - kontrabas

Paul Svanberg trummor.GENTLEMEN & GANGSTERS

Lördag 29 januari 2022

Kl. 15.00

KULTURBAREN

Gentlemen & Gangsters spelar traditionell New Orleans hot jazz med en touch av swing.

Strävande efter att vara autentiska, även i driv och energi, är bandet trogna den klassiska jazzens giganter såsom Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Muggsy Spanier, Sidney Bechet, Duke Ellington m.fl.


Bandet har prisats och hyllats för dess energi och närvaro av dansare och jazzälskare från hela världen, särskilt av de inom Lindy Hopscenen. Gentlemen & Gangsters spelar jazzmusik som den var tänkt att spelas - med den sanna gentlemannens finess, och samtidigt råheten och den brutala styrkan hos en härdad gangster.


Bandet består av:

Henrik Johnsson – trombon

Thomas Rylander – klarinett, saxofoner

Pål Walfridsson – trumpet & sång

Martin Olsson – gitarr

August Eriksson – kontrabas

Adam Ross – trummorGEORG RIEDEL & JAN LUNDGREN  - LOCKROP (INSTÄLLT)

Samara Ensemble
Samara Ensemble

Lördag 12 februari 2022

Kl. 15.00

KULTURBAREN

OBS!

Konserten är inställd. Förhoppningen är att genomföra konserten vid ett senare tillfälle.


Samarbetet mellan de båda musikerna har beskrivits som ett tillägg till Bengt-Arne Wallins "Old Folklore in Swedish Modern" och Jan Johanssons "Jazz på svenska", där Georg Riedel medverkade.


Georg Riedel behöver ingen ingående presentation. En gigant som under 50 år bidragit till att sätta svensk jazz på världskartan. Jan Lundgren är en av Sveriges mest välkända och uppskattade pianister, såväl nationellt som internationellt. Det blir axplock ur Riedels odödliga musik som är så intimt kopplad till Astrid Lindgrens texter, svenska folkvisor samt även en och annan melodi från The American Songbook...


Georg Riedel är en av de stora svenska musikerna som präglat svenskt musikliv allt sedan 50-talet. Basist, kompositör och arrangör mm. Vare sig det gäller ”Jazz på svenska”, beställningsverk för symfoniorkestrar eller barnvisor, Georgs musik finns inom olika genrers och uppskattas av alla generationer. Under sin långa musikerbana har Georg samarbetat med jazzmusiker och jazzgrupper som Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin, Jan Allan, Radiobandet, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson med flera.


Jan Lundgren började spela piano som femåring hemma i Ronneby, och repertoaren var, som i de flesta fall, klassisk. Efter att i tonåren lyssnat på en skiva med Oscar Peterson, Night Train, upplevde Jan Lundgren jazzens improvisationer som befriande, en känsla som var ”enorm och total”. Balansen mellan att dels vårda originalmusiken men samtidigt leverera personliga, intrikata, harmoniskt skimrande och rytmiskt swingmättade improvisationer, har blivit något av Jans signum. Vare sig det gäller standardlåtar, folkmusik eller klassisk musik utvecklar Jan materialet och sätter sin egen, högst personliga prägel.


Denna konsert är ett samarrangemang med Trollhättans Konsertförening.EMIL OCH ZANDRA ERNEBRO

Lördag 12 mars 2022

Kl. 15.00

KULTURBAREN

Emil Ernebro, med rötterna i Bengtsfors, är en fingerspelsgitarrist som bland annat studerat på Musicians Institute i Los Angeles. Där vann han priset Outstanding Player och därefter har han fått ytterligare utmärkelser. Emil har uppträtt i TV i olika sammanhang, bland annat i Allsång på Skansen. Han har hittills gjort tre soloalbum, samt ett album tillsammans med munspelsvirtuosen Filip Jers.


Zandra Ernebro är sångerska med utbildning i Sverige och på Musicians Institute i Los Angeles och har en bred erfarenhet som frontfigur i band och som soloartist i många sammanhang och i olika genrer. Bland annat med världsgitarristen Jim Nichols i Nashville, Tennessee.


Zandra och Emil har under de senaste åren samarbetat i många olika sammanhang. De framför eget material och tolkar även äldre och nyare musik inom blues, jazz, och pop.SWINGING BLONDES & ABF SWINGING BIG BAND

Lördag 26 mars 2022

Kl. 15.00

KULTURBAREN

Swinging Blondes blandar svensk och amerikansk repertoar med en sak gemensamt - swing med

mycket stämsång!


Swinging Blondes består av Stina-Britt Björk (sång), Carina Blomberg (sång),

Kurt Björk (gitarr), Peter Bäckander (bas) och Peter Johansson (trummor).


Det var några dansbandsmusiker och musikkårsblåsare som bildade ABF Swinging Big Band och nu har bandet funnits i över 35 år. Verksamheten har hela tiden bedrivits som studiecirkel i ABF:s regi. Bandet har framträtt i konsertsalar och flera somrar också i allén i Trollhättan, vilket uppskattats.


De har spelat dansmusik och underhållningsmusik vid mässor och liknande. Några somrar reste de också i Europa och framträdde där på offentliga platser.Den jazzmusik, som bandet framför, kommer från 1940-till 70-talet och består av välkända låtar från bl.a. Count Basies, Duke Ellingtons och Glenn Millers repertoarer.


Konserten görs i samarbete med ABF.


AMANDA GINSBURG BAND

Lördag 9 april 2022

Kl. 15.00

KULTURBAREN

Amanda Ginsburgs karriär har gått med raketfart! Hennes album har – båda två (!) – prisats med Grammis för Årets Jazz, och på bara ett par år har hon sjungit sig in i svenskarnas hjärtan – och vardagsrum.


Efter det varma mottagandet av debutalbumet ”Jag har funderat på en sak” fortsatte framgångarna med Olle Adolphson-stipendium, Stim-stipendier och Sveriges kompositörers/ textförfattares Jazzpris som gav motiveringen: ”Det finns ett eko av våra legendariska jazzsångerskor i hennes musik. Hon har förmågan att skapa nya och synnerligen charmiga låtar som låter sig inspireras av sin historia, men som talar med en helt egen röst.”


Amanda Ginsburg har medverkat i Allsång på Skansen både en och två gånger, och sjungit på samma scen under SVTs Nationaldagsfirande 2021. I början av samma år fick publiken lära känna Amanda lite bättre i Fredrik Lindströms program ”Helt Lyriskt” i SVT där hon tillsammans med Filip Ekestubbe tonsatte och tolkade Stig Dagerman. Och i november dök hon återigen upp i tv-rutan då hon medverkade i säsongsavslutningen av Doobidoo i SVT tillsammans med Timo Räisänen.


Om uppföljaren ”I de lilla händer det mesta”, säger Amanda:

– Jag ser detta andra album som en fortsättning av mitt första. Här finns de vardagliga och ibland lite banala berättelserna som utgör så stor del av mitt liv och ofta även ditt. I det lilla vardagliga livet finner jag oändlig inspiration. När jag börjar för stort får jag faktiskt ingenting gjort.


Medverkande:

Amanda Ginsburg – sång

Filip Ekestubbe – piano

Ludvig Eriksson – kontrabas

Ludwig Gustavsson – trummor