Program Våren 2020


PROGRAM VÅREN 2020LEXINGTONE QUARTET

Lördag 18 januari

Kl. 15.00 – 17.00

KULTURBAREN

Lexingtone är en svensk-finsk kvartett med rutinerade jazzmusiker boende i Stockholm och Göteborg. Bandmedlemmarna har turnerat världen över inom olika genrer och grupper under många år.


De spelar egenskriven jazz med rötterna i 1960-talets New York och har hittat mycket inspiration från legendariska skivbolaget Blue Notes diskografi. Namnet Lexingtone är en blinkning till just Blue Note, vars första adress var 767 Lexington Avenue. Lexingtone bildades 2017 och har sedan dess spelat flitigt på Sveriges jazzscener och har nu spelat in sitt första album.


Musiken kan beskrivas som svängig och stilren hardbop med starka melodier och tight samspel.

Erik Palmberg trumpet, Joona Toivanen piano, Martin Sundström kontrabas, Carl Ottosson trummor.
JAZZFILMFESTIVAL MILES & ELLA

Fredag 31 januari

Kl. 17.00 – 22.15

KULTURBAREN OCH FORUM 2

OBS! Entré 100 Kr

Ikonen Ella Fitzgeralds musik blev soundtracket till ett tumultartat århundrade. Med snygga arkivbilder och Ellas fantastiska musik ger Just One Of Those Things en inblick i hennes karriär och samhällets utmaningar under samma tid. Miles Davis, trumpetare, innovatör, kontroversiell, elegant och genialisk.


Ella Fitzgerald: Just One Of Those Things
Filmen har premiär på Folkets Hus och Parkers biografer den 4 november.

Ella Fitzgerald var en av USA:s absolut största jazzsångerskor under 1900-talet, och gick under hedersbenämningen The First Lady of Jazz. Denna okonventionella dokumentär följer hennes liv från en talangtävling på Harlems Apollo Theatre 1934 och genom hennes 50-åriga sångarliv.


Filmen återskapar stämningarna genom bilder och musik, samt speglar både passionerna och problemen i samhället under hennes unika karriär.


Just One Of Those Things innehåller intervjuer med bland annat Smokey Robinson, Jamie Cullum, Tony Bennett och Norma Miller.


Miles Davis: Birth of the Cool
Miles Davis är mannen med ett sound så vackert att det kan krossa ditt hjärta. Med start i augusti visar våra biografer den intima dokumentären om en av jazzens absoluta mästare.


Trumpetaren Miles Davis var en egensinnig naturkraft, själva förkroppsligandet av begreppet cool. Det centrala temat i hans liv var hans rastlösa beslutsamhet att bryta mot regler och leva livet på egna villkor.


Vi får uppleva arkivbilder, privata filmer och intervjuer med några av världens främsta musiker, för att undersöka mannen bakom musiken och varför Davis än idag är en relevant röst.


Presscitat
”Stanley Nelson’s essential Miles Davis: Birth of the Cool lays out the complicated personal history and gamechanging musical revolutions of the jazz legend, and admirably tries to cover it all into a two-hour feature.”– Rolling Stone


”Birth of the Cool captures everything that Miles poured into the creation of his mood ring of sound.” – Variety


”The film contains more rare footage and photos than can really be digested in two hours, and much is left off the table; most fans will wish this very enjoyable portrait lasted 10 or 12 hours, at a minimum.” – Hollywood Reporter


Program
17.00 Kulturbaren öppnar. På storbilden visas konsertfilm
18.00 Ella Fitzgerald: Just One Of Those Things
19.30 Kulturbaren. På storbilden visas konsertfilm
20.15 Miles Davis: Birth of the Cool
22.15 Slut


Bistro 17.00 – ca: 20.15 Förboka
Sörens underbara skaldjursoppa med hembakat bröd. 119 kr
Osttallrik 99 kr
Tapastallrik 99 kr


Samarrangemang med Trollhättans Filmstudio och Folkets Hus Kulturhuset


SAMARA ENSEMBLE

Samara Ensemble

Fredag 14 februari

Kl. 19.00

OBS! KONSERTEN ÄR PÅ N3 (NOHABGATAN 15, 46153 TROLLHÄTTAN)

Eftersom konserten inte är i Folkets Hus Kulturhuset så är den inte inkopplad i Folkets Hus Kulturhusets biljettsystem. Man kan betala med kort men det går inte att förköpa online.


Mycket spännande extrainsatt konsert!

Från början var det Trio Samara, med sättningen sopransax, bas och oud som skapade musik i mötet mellan nordisk och orientalisk tradition, men sedan trion genomförde ett stort projekt finansierat av Musikverket har gruppen utökats med dragspel, oriental percussion och sång och det blev en sextett: Samara Ensemble.


Det var ett lyckat äventyr som började på våren 2018 i Mellanöstern och fortsatte med en lång turné i Sverige under hösten. Samara Ensemble lyssnar och utforskar det modala landskapet i musiken från Mellanöstern och Norden. De säger själva att det de har gemensamt och det som är nytt för dem är det som engagerar dem.


Sången är främst på kurdiska men också på arabiska och persiska, även dragspelerskan använder sin röst i textlös improvisation och i finska runosånger.


Varmt välkomna till en multikulturell musikalisk upplevelse!


Avin Omar – sång
Sten Källman – sopransax
Larisa Ljungkrona – dragspel
Ahmad al Khatib – oud
Stefan Bergman – bas
Youssef H’beisch – orientalisk percussion


JAMSESSION

Lördag 15 februari

Kl. 15.00 – 17.00

KULTURBAREN

Jamsession, jazzmusikens kärna, är när musiker träffas, spelar och sjunger tillsammans.


Denna eftermiddag möts lokala musiker i Kulturbaren för att tillsammans bjuda publiken på en riktig musikfest! Kapellmästare för denna sammandrabbning är gitarristen Per Orvang.


Vad blir det för musik? Det är det ingen som vet, det här är en eftermiddag i spontanitetens tecken. Det vill du inte missa!


Vill du vara med och spela eller sjunga? Alla är välkomna!


Skriv i så fall ett mail till: trollhattansjazzforening@gmail.com


MARIA KVIST TRIO

Lördag 14 mars

Kl. 15.00 – 17.00

KULTURBAREN

Maria Kvist deltar i projektet, Explorative Imaginaries , som med film, fotografi och visualisering förmedlar skogens historiska betydelse i Skandinavien.


I centrum står Ängersjöbygden i Hälsingland, Jämtlands län, där fröet till hennes nya trio-musik såddes. Detta har resulterat i den nya EP´n ""Sånger från Ängersjö"", en platta med svensk folkmusikjazz när den är som bäst.


Maria Kvist Trio består av kompet i hennes kvartett som 2019 blev nominerade till Sveriges Radios pris "Jazzkatten" för bästa grupp.


Förutom ”Sånger från Ängersjö” kommer konserten att bjuda på svängig och uttrycksfull sång från Marias senaste skivor.


Maria Kvist piano/sång, Robert Erlandsson kontrabas och Isak Andersson trummor.CAROLINES KAFFEREP MED 7 SORTERS KAKOR - INSTÄLLT!

Lördag 21 mars

Kl. 15.00 – 17.00

KULTURBAREN

Konserten är inställd!

Biljetter återköps.


Läs mer...


GEORG RIEDEL, MATTIAS STÅHL OCH STAFFAN SVENSSON - INSTÄLLT!

Söndag 22 mars

Kl. 17.00 - 18.00

KONSTHALLEN

Konserten är inställd!

Biljetter återköps.


VANESSA LIFTIG BAND - INSTÄLLT!

Lördag 28 mars

Kl. 15.00 – 17.00

KULTURBAREN

Konserten är inställd!

Biljetter återköps.


Läs mer...


MIKAEL GODÉE & EVE BEUVENS QUARTET - INSTÄLLT!

Lördag 4 april

Kl. 15.00 – 17.00

KULTURBAREN

Konserten är inställd!

Biljetter återköps.


Läs mer...